Postimuseo


Joulu joutui jo Postimuseoon

Postimuseossa on esillä taiteilija Marjaliisa Pitkärannan lämminhenkisiä joulukuvituksia esittelevä näyttely Joulun taikaa. Esillä on Pitkärannan piirtämiä originaaleja ja joulupostikortteja. Lisäksi näyttely esittelee lasten kirjoittamia kirjeitä joulupukille.

Marjaliisa Pitkäranta (1941 – 2003) rakasti luontoa, eläimiä ja satumaailmaa. Hänen kuvituksensa pursuavat yksityiskohtia, elämänmyönteisyyttä, hyväntuulisuutta ja pieniä tarinoita. Useista kuvituksista välittyy joulun kiihkeä odotus, lasten jännittyneet ilmeet ja loistavat silmät, kuusen koristelu ja haku, kirkkoon meno, pulleat joulupukit, kiireiset tontut sekä metsän sympaattisten eläinten ja tonttujen kirmailu.

– Toivon, että kuvitukseni saa katsojan näkemään maailmaa lapsen silmin, ennakkoluulottomasti ja oivaltaen myös näkymättömän. Jos
piirrokseni tuovat iloa ja valoa, olen työtä tehdessäni kokenut saman tunteen. En halua välittää murhetta ja tuskaa, koska sitä on ympärillämme yllin kyllin. _(Oriveden Sanomat 1998)

Näyttelyssä on myös toiminnallisia osia. Kävijä voi kirjoittaa joulupukille, pukeutua ja hypätä osaksi jouluista kuvaa tai istahtaa
lukemaan Pitkärannan kuvittamia joulutarinoita. Esillä ja selailtavana on myös lasten eri vuosilta joulupukille lähettämiä kirjeitä.

Marjaliisa Pitkäranta on tunnettu erityisesti postikorttikuvituksistaan. Erilaisia postikortteja on julkaistu yli 2000. Hän on myös piirtänyt postimerkkejä, kuvittanut puhelukortteja, julisteita, kirjankansia, esitteitä, kalentereja, muovikasseja ja kirjoja.

Näyttely on koottu pääasiassa Postimuseon kokoelmissa olevista alkuperäisistä piirroksista ja Marjaliisa Pitkärannan tuotantoa vaalivan MLP-Fanit ry:n kokoelmista.

Joulun taikaa – Marjaliisa Pitkärannan joulukuvituksia -näyttely Postimuseossa, museokeskus Vapriikissa 13.1.2019 saakka. Vapriikki sijaitsee osoitteessa Alaverstaanraitti 5, Tampere.