Visit Tampere


Joulunajan tunnelmalliset ravintolat

Joulu on tunnelmoinnin aikaa, kynttilöitä ja hiljaisuutta. Perheen ja läheisten kanssa vietetystä ajasta otetaan kaikki irti, ja Tampereen suosituimmat ruokavaikuttajat tietävät missä se kannattaa tehdä.

 

Janica Brander on tamperelainen vapaa toimittaja, Savusuolaa-ruokabloggaaja ja taviskulinaristi. Hänen maailmassaan niin fine diningille kuin grilliruoallekin on oma, tärkeä paikkansa. Janica kertoo esimerkiksi Tampereen taivaallisista mauista, upeimmista näköravintoloista ja rehdistä teatteriravintolasta näin:

”Sen lisäksi, että Tampereelta saa hyvää ruokaa, sitä pääsee nauttimaan mahtavissa maisemissa. Jäiset järvet, lumiset metsät, kaupungin talot ja valot muodostavat ainutlaatuisen kokonaisuuden, jota voi ihastella monesta näkövinkkelistä hyvän ruoan kera.

Ratinan kauppakeskuksen näköalaravintola Periscope on huippukokki Arto Rastaan lempilapsi. Keittiö on kunnianhimoinen, mutta ravintolan konsepti kaukana jäykistelystä. Yläkerran cocktail-baariin voi mennä drinkeille, ja baarissa järjestetään myös intiimejä keikkoja ja dj-iltoja. Yläkerran baarista avautuu näkymä sekä alakerran ravintolasaliin että Ratinan suvantoon. Moderni ja perinteinen Tampere kohtaavatkin Periscopen maisemassa hienolla tavalla.

Paras paikka Näsi- ja Pyhäjärven ja Tampereen keskustan ihailuun on Ravintola Näsinneula. Se on kaupungin kovimpia fine dining -ravintoloita, jossa lähes kaikki Pirkanmaan parhaat kokit ja tarjoilijat ovat työskennelleet. Näsinneulan tyylissä yhdistyvät ranskalainen keittotaito ja suomalaiset raaka-aineet. Listalla on aina lähivesien kalaa, poroa ja kotimaisia juustoja. Ravintola huomioi myös sesongit.

Ravitsemisliike Aisti kutsuu itseään maalaishenkiseksi teatteriravintolaksi. Aistissa pääsee nautiskelemaan esimerkiksi talkkunaa riukuaitojen ja kuparipannujen keskellä. Maalaistunnelmasta pääsee parilla askeleella kulttuuririentoihin, sillä Tampereen Työväen Teatteri ja sen TTT-Klubi sijaitsevat samassa korttelissa.”

 

Kohokohdat.fi-tiimi Ronja & Toni Honko – ravintoloita, ruokaa, juomaa ja ilonpitoa vuodesta 2001. Tampereen ravintolat ja sen ruokakulttuuri raaka-aineista keittäjien käsiin on näille kahdelle hiilillä hehkuvaisen ja kuplina kuohuvaisen mielenkiinnon kohde, elämäntapa ja työ.

Hella ja Huone on pikkuinen ravintola täynnä tinkimättömän keittämisen suuria makuja. Ravintoloitsijakaksikon Ilmari Saarikoski kokkaa raaka-aineita päästä häntään keittiön puolella ja Humberto Pulido Garcés hallinnoi salia säkenöivän viinillisin ottein. Viinit yhdistellään tässä ravintolassa annoksiin saumattomassa yhteistyössä makukombinaatioista inspiroituen. Asiasta inspiroituu perin herkästi myös asiakas.

Tapahtumia tulvivan Tampere-talon talvipuutarhamaisessa tilassa toimii luksukkaista puitteistaan huolimatta varsin mutkaton oman rahan ravintola lounastaa ja illastaa. Tuhtossa kokataan rehtejä, raaka-aineiden omia makuja kunnioittavia annoksia. Ruoka on suomalaisen selkeämakuista, luomu- sekä lähituotteita aina saatavuuden ja mahdollisuuksien mukaan hanakasti hyödyntävää.

Aivan Sorsapuiston kulmilla sijaitsee hurmaava vanha höyrymyllyrakennus, jossa on jo 30 vuotta toiminut ravintola Myllärit. Punatiilisten seinien suojassa lautasilta napsitaan maukasta ja huolella loihdittua skandimakuisaa ruokaa. Mylläreiden baariin lokoisine sohvaryhmineen ja baaritiskeineen voi muuten poiketa vaikka ihan vaan kuplivalle, pienpanimomaltaiselle tai kupposelle kunnon kahvia – ja esimerkiksi sille jälkihyvälle. Juhlapaikkaa metsästävälle Myllärit on myös varsin tunnelmallinen valinta.

Suomalaisen luonnon ja välimerellisen meiningin samoille lautasille kokkaava Kajo on innokkaiden ja idearikkaiden taitureiden ruokarakkauden hedelmä. Suomalaisista luonnonraaka-aineista ammentavasta keittiöosaajasta, Välimeren alueen Michelin-kokista sekä isännöivän palvelun salitaiturista koostuva ravintoloitsijakolmikko laittaa tuulemaan sekä lautasilla koreasti.”

 

Emmi Nuorgam on Hungry for Tampereen äiti ja yksi Tampereen ruokalähettiläistä. Hän on blogannut Tampereesta ja sen ravintoloista jo yli 10 vuotta.

”Korttelikuppilasta ei ensimmäiseksi tule mieleen omassa keittiössä savustetut barbeque-kastikkeet, itse pantu olut tai Tampereen Jäätelötehtaan jäätelö. Kalevan Public House Huurre onkin virkistävä poikkeus lähiöbaarien ja kulmakuppiloiden sarjassa.

Vanhassa teollisuusrakennuksessa kosken läheisyydessä sijaitseva Plevna on olutravintoloiden aatelia. Tuntuu kuin astuisi sisään linnaan. Talo suosittaa kaikkia oluitaan ja ruuaksi voit valita vaikka herkullisen maksapihvin tuhdilla perunamuusilla. Ravintolassa on tyyliä ja arvokkuutta ja tunnelma on kuin astuisit Keski-Eurooppalaiseen panimoon, missä vanha ja moderni kohtaavat. Koskipanimo ja ravintola Plevna ovat hyvin toimiva yksikkö millä tahansa mittapuulla mitaten.”

 

Lisää loistavia ravintolavinkkejä, mahtavia makuelämyksiä ja herkullisia kertomuksia löydät osoitteesta hungryfortampere.fi

Kuvat: Laura Vanzo / Visit Tampere