Juvenes


Kartanon joulutunnelmaa

Valkoiset ja suuret lumihiutaleet leijuivat hiljalleen alas taivaalta Hatanpään kartanon puistossa. Lapset rakentelivat innoissaan suurta lumiukkoa kartanon pihaan. Viime päivinä oli satanut ilahduttavan paljon lunta. Saatiin vihdoin valkoinen, runsasluminen joulu! Lapset olivat tohkeissaan – pian pappa toisi lumiukolle porkkananenän ja lakin. Pieni Elsa oli lisäksi löytänyt vintiltä suuria, vanhoja nappeja, joille lapset kaiversivat koloja lumiukon vatsan päälle. Ilmari ja Onni olivat innoissaan. Lumiukosta tuli niin hieno, että Onni toivoi hänet otettavan mukaan joulun viettoon. Pian muori jo huutelikin lapsia ja isää sisälle kuivattelemaan vaatteensa ja rauhoittumaan joulun tunnelmaan. Kartanon joululounas olisi pian katettuna.

Sisällä vallitsi hetken päästä hirmuinen vilinä. Lapset vilistivät märkine vaatteineen pitkin tupaa, asettelivathattujaan ja rukkasiaan uuninpankolle kuivumaan. Muori asetteli viimeisiä ruokavateja pöytään, pappa myhäili tyytyväisyyttään, kun oli löytänyt torilta täydellisen tuvan nurkkaan sopivan latvakuusen. Nyt vielä viimeiset koristelut, tähti latvaan ja joulu saisi tulla Hatanpään kartanolle.

”Syömään!” huusi muori. ”Pöytä on katettuna.” Koko konkkaronkka ryntäsi nälkäisinä kohti ruokasalia. ”Voi, kun lumiukkokin voisi tulla mukaan syömään. Hänellä on varmasti kova nälkä..” Onni arveli. Vanhemmat opastivat

Onnia, ettei lumiukkoa voisi ottaa sisälle, sillä sehän sulaisi saman tien. Onni oli mietteliäs, jotain pieni poika suunnitteli, mutta ei sanonut sitä ääneen. Muori oli laittanut tarjolle ensin joulupuuron, sen jälkeen tarkoitus oli nauttia erilaisia kaloja silakoista, siikaan ja suutarinloheen. Pääruokana perinteisiä laatikoita ja kinkkua, ja vielä jälkiruokana ihanaa karpalojäädykettä ja perinteisiä piparkakkuja. Kyllä nyt on taas herkkuja!

Pian kartanon suurelle etuovelle koputettiin kovaa. Äiti hätkähti kuulemastaan, ja ihmetteli, kuinka joku jouluaattona voisi tulla vierailulle. Lapset hihkuivat innoissaan ja miettivät, kuka se voisi olla. Ilmari, pojista vanhempi, meni rohkeasti avaamaan ovea. Hän raotti ovea ensin varovasti, kunnes näki ulkona kaksi hahmoa. Poika avasi oven kokonaan auki, ja rapuilla seisoi parivaljakko; joulupukki ja lumiukko! Mikä riemu valtasi lapset, kun odotetut vieraat saivat lopulta luvan astua sisään kartanoon. Arvovaltaiset vieraat saivat heti kutsun liittyä mukaan syömään maukasta jouluruokaa – lumiukko välillä vilvoitellen kylmiön puolella, välillä taas muiden seurassa salissa herkutellen. Ilta jatkui pitkälle, jokainen lapsi sai toivomansa joululahjat ja tunnelma oli lämmin ja herttainen. Hatanpään kartanon kaunis ja luminen joulu jatkui tunnelmallisena kohti pakastuvaa iltaa..

 

Hatanpään Kartanon kotisivut