Taito Pirkanmaa


Käsityöntalo Verkaranta – entinen lankavärjäämö

Taito Pirkanmaan Käsityöntalo Verkaranta on toiminut Tampereen Verkatehtaan vanhassa värjäämössä vuodesta 1986, kun Tampereen kaupunki kunnosti rakennuksen. Verkatehdas muutti vuonna 1856 Tampereelle Jokioisista, jossa se oli toiminut vuodesta 1797. Tammerkosken alajuoksun itärannalle Verkatehdas rakensi ensin nelikerroksisen tehdasrakennuksen ja vuonna 1858 värjäämörakennuksen. Tehdas oli Suomen ensimmäinen vesivoimaa käyttävä tekstiilitehdas.

 

Tammerkoski toimi tehtaan voiman lähteenä ja se myös takasi värjäystoiminnassa tarpeellisen vedensaannin. Värjäämö rakennettiin aivan kosken rantaan. Nykyinen kosken päällä oleva terassi oli tuolloin tarpeellinen, koska siltä huuhdottiin langat koskessa. Värjäämörakennuksen suunnittelija oli Lambert Pettersson.

 

Tampereen Verkatehdas oli kaupungin kolmas tekstiilitehdas Finlaysonin ja Tampellan lisäksi. Verkatehdas valmisti villakankaita, peittoja ja villalankoja sekä erilaisia huopia paperiteollisuuden käyttöön. Tunnetuimpia asiakkaita oli Minna Canth, jolla oli menestyvä lankaliike Kuopiossa. 1970-luvulla Verkatehdas siirtyi uusiin tiloihin Hankkion teollisuusalueelle päätuotteenaan tekniset tekstiilit.

 

Vanhassa Verkatehtaan värjäämössä, nykyisessä Käsityöntalossa yhdistyvät monipuolisella tavalla käsillä tekeminen, työpajat, käsityölangat ja tarinat Tampereen vanhasta tekstiilikaupungista. Taloon on helppo tulla tekemään käsitöitä ja ostamaan työvälineitä ja Taito Pirkanmaan omia lankoja. Talo on aarreaitta neulojille, kutojille ja värkkääjille. Se on kaikille avoin ja kotoisa kuin oma olohuone!

 

Punaisia lankoja. Sinisiä ajatuksia.

Lempeitä neuleita. Leiskuvia ideoita.

Ajan merkkejä. Jotain vanhaa. Paljon uutta.

Viisi vuosikymmentä Taito Pirkanmaan lankojen

tarinaa taitajien käsissä.

Kun malli alkaa elää, saa muotonsa ja värinsä.

Siksi siinä on niin hyvä olla.

Sisällä lämpimässä.

 

Taito Pirkanmaan kotisivut