Särkänniemi


Koiramäen Tiltan joulupuuhat

Koiramäen Tilta-piika herää aamulla kukonlaulun aikaan. On vielä pimeää, kun Tilta laittelee riisipuuron liedelle porisemaan.

 

Tilta tassuttelee poikki Koiramäen lumisen pihan rakennuksesta toiseen ja sytyttää tulet jokaiseen tulipesään. Niin Koiramäen talot lämpiävät mukaviksi vieraille, joita on tänäänkin tulossa Koiramäkeen aikamoinen määrä.

 

Joulun aikaan Koiramäessä käy paljon vieraita läheltä ja kaukaa, ja lisäksi Koiramäkeä asuttaa oman väen lisäksi joukko tonttuja sekä Joulupukki. Joulupukki valmistautuu lahjojenjakourakkaan mielellään juuri Koiramäessä, joka on sopivasti Korvatunturin ja etelän välissä. Myös joulun jälkeen kotimatkalla Pukki palaa vielä hetkeksi huilaamaan Koiramäkeen. Koiramäessä Joulupukki ja tontut ehtivät tavata paljon vieraita ja ottaa vastaan lahjatoiveita.

Tilta kiertää eläinaitaukset yhdessä tallitonttujen kanssa. Hän auttaa jakamaan Joulupukin poroille aamurehut, vie lampaille heinää ja rapsuttelee aamupalaansa nauttivia Manta- ja Max-villasikoja pitkän aikaa ennen kuin siirtyy talliin tervehtimään muita eläimiä. Tallissa minipossut Maisa ja Pipsa heräilevät lämpölampun alla, ja vuohet, kanat, kanit, ponit ja aasit ääntelevät tyytyväisinä saadessaan ruokaa.

 

Koiramäessä eläimilläkin on joulu, ja Koiramäen vieraat pääsevät myöhemmin päivän aikana seuraamaan esimerkiksi villasikojen pakettileikkihetkeä, kun Manta ja Max aukovat joululahjoja, sekä porojen ruokintahetkeä.

 

Puolen päivän aikaan Tilta piipahtaa Koiramäen kaupungissa. Tropin ja Nekun apteekissa sekä Gunnas Kirjakaupassa käy kova tohina myymälätonttujen valmistautuessa päivään. Kahvila von Guggelböön väki puolestaan leipoo pipareita ja kakkusia päivän vieraille, ja riisipuuroa valmistuu kattilakaupalla. Tilta auttaa koristelemaan myytävät piparit sekä kantamaan koristelemattomat pipariteltalle. Teltalla on piparipaja, jossa vieraat pääsevät koristelemaan pipareita itse.

 

Koiramäen pajat ovatkin Tiltan mielestä parasta Koiramäen joulussa. Piparien koristelun lisäksi Koiramäessä pääsee tekemään jouluisia askarteluja ja paahtamaan vaahtokarkkeja nuotiolla. Tämän vuoden uutuutena on Raatihuoneella toimiva Hau-Haun paja, jossa kukin vieras voi paketoida lahjan koiraystävälleen.

 

Tiltalla on itselläänkin tärkeitä tehtäviä Koiramäen joulussa: hän osallistuu niin Tassuteatterin lavalla järjestettävään tonttujumppaan kuin joulukulkueeseenkin.

 

Kello lähestyy kolmea, ja kaikki on nyt valmista Koiramäen vieraiden tuloon. Tilta saattaa Joulupukin asemapaikalleen Mummulaan ja kiiruhtaa Koiramäen tonttujen kanssa vieraita vastaan, kun portit aukeavat. On taas korvaan kuiskittujen joululahjatoiveiden, lukuisten halien ja joululaulujen aika!

Koiramäen joulun aukioloajat vuonna 2019:

 

la–su 30.11.–1.12. klo 15–19

la–su 7.–8.12. klo 15–19

la–su 14.–15.12. klo 15–19

la–su 21.–22.12. klo 15–19

pe–la 27.–28.12. klo 15–19

 

Koiramäen joulun kotisivut