Lotan ja papan yhteinen joulu

Valkeakoskella puutalon keittiössä on lämmin tunnelma. Pöydän ääressä istuvat Lotta-Sofia Saahko ja Jorma Saahko ovat ehtineet jo laulaa monta laulua. He nauhoittavat lauluja seuraajilleen valmiiksi, sillä talossa tapahtuu tällä hetkellä paljon muutakin. Kirjailija-näyttelijä Lotta Saahko kirjoittaa talon yläkerrassa ensi vuoden maaliskuussa ilmestyvää uutta kirjaansa. 

Koko kansan pappana tunnettu Jorma Saahko kertoo puolestaan viihtyvänsä hyvin pihatöissä. Pappa on aloittanut myös kuluvan vuoden aikana kuoroharrastuksen. Joulun alla kuorossa lauletaan joululauluja ja esiinnytään ikäihmisille.

Joulu Valkeakosken pappalassa

Pappa, Lotta ja Lotan sisko Liina viettävät joulua Valkeakoskella. Pojantyttärien mukana joulu on saapunut takaisin pappalaan. Heidän jouluunsa kuuluvat perinteet. Jouluna käydään saunassa, syödään hyvin ja pukeudutaan juhlavasti, vieraillaan hautausmaalla muistamassa mummoa ja papan Alina-tätiä sekä nautitaan yhdessäolosta.

Myös uusia yhteisiä perinteitä on luotu. Lotta kertoo, että viime jouluna he katsoivat yhdessä Yksin kotona -elokuvan. Jouluelokuvat ovat olleet Lotan ja Liinan perinne. Nyt se on osa pappalan joulua.

-Pappa nauroi ”gangstereille” koko elokuvan ajan. Nautin melkein enemmän papan ilosta kuin itse elokuvasta.

Lotta ja pappa ovat myös viime vuosina ilahduttaneet suomalaisten joulua yhteisellä joululähetyksellään. He lupaavat, että tänäkin jouluna saamme kokoontua ruudun välityksellä tutun keittiönpöydän ääreen.

-Emme me voisi ajatella, että tämä perinne nyt katkeaisi, Lotta ja pappa hymyilevät.

Kirjoista löytyy joulu

Lotta kertoo lukevansa aina ennen joulua jonkun Narnian tarinoista. Lukeminen kuuluu vahvasti osaksi hänen elämäänsä muutenkin.

Pappa suosittelee oitis Lotan kirjoittamia kirjoja, sillä niistäkin kaikista löytyy joulu. Lotta kertoo joulun olevan hänelle tärkeä juhla.

Kirjassa Papan kanssa kahvilla on kauniisti kirjoitettu kohtaus. Kirja kertoo papan evakkomatkasta ja karjalaisista juurista. Yksi joulusaunan jälkeinen hetki on piirtynyt tarkasti papan muistoihin.

”Kinokset hohtivat vihreinä! Hän käänsi katseensa taivaalle ja näki hohtavan lumen syyn. Taivas oli täynnä revontulia! Valot liehuivat ja riehuivat, melkein laukkasivat taivasta pitkin. Vihreitä, sinisiä ja punaisiakin liekkejä leimahteli taivaalla. Nasti astui saunasta Jorman taakse ja laski kätensä tämän olkapäille. ’Tuo on sitä joulun taikaa’, hän kuiskasi.”

Joulun taika näkyy ympärillämme, kun vain pysähdymme hetkeksi ihmettelemään.

Keitä he ovat

Lotta ja pappa:

Lotta-Sofia Saahko (FM) on kirjailija, näyttelijä ja videobloggaaja

Jorma Saahko tunnetaan somessa koko kansan pappana

Motto: Koskaan ei ole myöhäistä toteuttaa omia unelmiaan.

Pappa lauloi pienenä poikana aina koulun joulujuhlassa ja haaveili laulajan urasta. Nyt hän saa laulaa isoille yleisöille Lotan ja papan yhteisen projektin kautta.

Lotta on aina unelmoinut olevansa kirjailija. Ensi keväänä ilmestyy hänen 5. kirjansa.

Tunnetaan: Lotta ja pappa nimellä kulkevasta sosiaalisen median projektista. Parivaljakko on ilostuttanut ihmisiä lauluillaan ja videoillaan jo kahden ja puolen vuoden ajan.

Heitä voi seurata Tiktokissa, Facebookissa ja Youtubessa.

Jouluherkku: Pappa vastaa heti empimättä karjalanpiirakka! Papan juuret ovat Karjalassa. Hän on Impilahden evakko ja karjalanpiirakat ja -paisti kuuluvat sen vuoksi myös joulupöytään.

Lotan lempiherkku on joulutorttu. Lotta on asunut suuren osan elämästään ulkomailla. Joulutorttu onkin leivonnainen, jonka äiti järjesti perheelle joka joulu. Saksassa joulutorttu tehtiin croissant-taikinasta, mutta Kiinassa sellaista taikinaa ei ollutkaan saatavilla. Äiti ratkaisi asian viemällä taikinareseptin kiinalaiseen lähileipomoon.

 

Kirjoittaja: Noora Kytöharju