Taidekeskus Mältinranta


Myytävänä löytämisen iloa

Taidelainaamon teoslaatikoiden ympärillä Taidekeskus Mältinrannassa käy kuhina, teoksia käännellään, katsellaan ja kannetaan parempaan valoon. Keskusteltavaa ja kyseltävää riittää. Kiireisimpinä päivinä pöhinä on kuin paremmassakin supermarketissa.

Taidelainauksesta on tullut muotiasia. Trenditietoinen taiteen hankkija lainaa teoksen ja sovittaa sitä kotona. Kuukaudessa ehtii sovitella – vaihtaa teoksen paikkaa, katsella sitä erilaisissa valaistuksissa ja mielentiloissa tai muunnella sisustusta sen ympärillä. Kuukaudessa ehtii myös kiintyä. Yhä edelleen suurin osa lainaajista päätyy lunastamaan teoksen itselleen.

Teoksen saa mukaansa ensimmäisen lainaerän maksettuaan. Jokainen maksettu lainaerä myös lyhentää teoksen hintaa eli kysymys on korottomasta osamaksusta. Ja todellakin: kaikki teokset ovat myös myytävänä, haluamansa voi saada ikiomaksi vaikka saman tien!

Asiakaskunnalla on vaihtelevia makuja ja värikäs kirjo näkemyksiä. Monet asiakkaat esittävät myös uusia kysymyksiä. Joku tarvitsee suuren teoksen, joka ei kuitenkaan painaisi paljoa. Toinen haluaa juuri tiettyä vaaleanturkoosia sävyä. Isoja teoksia pitäisi olla pienemmässä koossa, pieniä taas vastaavasti suurempina.

Laajan teostarjonnan äärellä hieman harvemmin mietitään otetaanko teos vai ei. Silloin siirrytään miettimään, mikä vaihtoehdoista valitaan. Olennaisinta näyttää olevan mahdollisuus tutkia useita teoksia ja löytää joukosta juuri se oma. On tärkeää, että teokset vaihtuvat ja taiteilijalta löytyy erilaisia vaihtoehtoja. Ei haittaa, vaikka taiteilija sattuu viemään välillä pois asiakkaan suosikkiteoksen. Taidelainaamoasiakkaan muistiin voi luottaa: toisinaan kysytään vuosia sitten nähtyjä teoksia. Mielikuva jää ja sen perusteella teosta lähdetään yhdessä jäljittämään.

Lainaamossa kuulee tarinoita. Kuvat aktivoivat muistia ja mielikuvitusta. Katsoja luo oman tarinansa, jolla ei välttämättä ole enää yhtymäkohtia kuvan tekijän ajatusten kanssa. Aina on tietysti järkiperustein toimivia lainaajia, jotka ottavat huomioon sisustusnäkökohdat tai sijoitusarvon tai pohtivat tarkasti hinta-laatusuhdetta. Tunnelainaajat tukeutuvat enemmän tarinoihin. Myös intuitio ja sattuma näyttelevät hämmästyttävän suurta roolia teoksen valinnassa. Onpa lainaamolla ollut asiakas, joka katselukierroksen jälkeen näki myöhemmin unessa teoksen, joka oli palattava hankkimaan.

Viime hetken paniikkia ja tuskanhikeä ei pidä niitäkään valinnan pontimina väheksymän. Mummin syntymäpäivän uhkaava lähestyminen tai puolison lähes unohtunut merkkipäivä saattaa pakottaa nopeisiin päätöksiin – usein todella hyviin sellaisiin. Toisaalta: jos valinta ei saajaa miellyttäisikään, voi teoksen palauttaa ja hankkia tilalle uuden. Näin saadaan taiteen hankkiminen muuttumaan arkipäiväiseksi asiaksi, johon jokainen taiteentuntemuksensa tasosta riippumatta uskaltaa ryhtyä. Myymme taideteosten lisäksi löytämisen iloa ja elämyksiä – aluksi vaikka vain kuukaudeksi kerrallaan.

Teksti: Aila Mäkinen

Taidelainaamo on avoinna joka päivä: ma-to 12-18, pe-su 12-16.
Taidekeskus Mältinranta, Kuninkaankatu 2, Tampere

Taidekeskus Mältinrannan kotisivut