Museo Milavida


Palatsin joulu on kuusien juhlaa

Oi kuusipuu!

Näsilinnassa sijaitseva Museo Milavida puetaan jälleen tunnelmalliseen jouluiseen asuun, kun Nottbeckit – Tampereen kosmopoliitit -näyttelyä täydennetään 1800-luvun herrasväen joulunviettoon liittyvillä esineillä ja tarinoilla, herkuilla ja kukkasilla. Ja mitä olisikaan joulu ilman tuoksuvaa, kynttilän valossa kimaltelevaa joulukuusta!

Joulukuusella on pitkä historia

Suomalaisen joulukuusen esikuvat löytyvät Keski-Euroopasta, Pohjois-Saksasta. Aluksi kuusi kuului yhteisölliseen joulunviettoon, kuten käsityöläiskiltojen illanistujaisiin. Sieltä kuusi matkasi kuninkaiden hoveihin, sitten aatelislinnojen kautta pappiloiden ja kartanoiden saleihin – ja lopulta osaksi tavallisten perheiden joulua. Suomen ensimmäiset tunnetut joulukuuset hankki palatsiinsa paroni Otto Wilhelm Klinckowström 1829.

Euroopan hoveissa kuusenkoristelu osoitti mahtia ja varallisuutta. Koristeita käytettiin runsaasti ja niillä oli omat paikkansa: arvokoristeet, pienet koristeet sekä linnut laitettiin korkealle ja isot koristeet alaoksille.

Joulukuuset olivat 1800-luvun alussa useimmiten pieniä pöytäkuusia, ja jokaisella perheenjäsenellä oli omansa. Välkehtivä kuusi helyineen ja kynttilöineen sopi erinomaisesti aikakauden sisustukseen. Metallisia kuusenjalkoja tuotiin Saksasta jo 1800-luvun lopulla Suomeenkin. Hienoimmissa oli pyörivä mekanismi ja soittorasia. Vesisäiliöillä varustetut kuusenjalat olivat vuosisadan vaihteen tervetullut uutuus.

Tampereella pystytettiin kuusi koko kaupungin iloksi Keskustorille vuonna 1893. Seuraavana vuonna siellä nähtiin värillisin sähkövaloin valaistu joulukuusi, ensimmäinen laatuaan Suomessa. Kuusen lahjoitti ”Lielahden patruuna” Wilhelm Friedrich von Nottbeck.

 

Valitse suosikkisi ja osallistu työpajaan  

Museo Milavidan Palatsin joulu -näyttelyssä (23.11.2018–6.1.2019) on esillä neljä erilaista joulukuusta. Patruunan kuusi on suurin ja siinä on loisteliaat lasikoristeet, marsalkannauha raamatunlauseineen ja upea latvatähti. Patrunessalla on pöytäkuusi, jota koristavat kauniit paperiruusut, värilliset kynttilät ja pitkään Betlehemin tähden kanssa paikasta kuusen korkeimmalla paikalla kisannut latvaenkeli. Lastenkuusessa puolestaan on lasikoristeiden ohella makeiskonvehteja ja -tötteröitä, enkelinkiharoita ja lelujakin. Palvelusväen joulupuuta kaunistavat omenat ja paperista askarrellut nauhat ja koristeet.

 

Tule valitsemaan kuusisuosikkisi ja kenties uudet tuulet omaankin kuuseesi! Lauantaisin (24.11.–15.12.2018) Museo Milavidassa on lisäksi tarjolla ohjattu Nostalgiaa ja kimallusta -joulukoristetyöpaja, jossa syntyvät joulun kauneimmat somisteet kotiin viemisiksi. Ja loppiainen tietysti huipentuu kaikkien lasten yhteiseen kuusenryöstöön!

 

Museo Milavidan kotisivut