Kauppahalli


Tuoreiden makujen Mekka

Kun Sami Nieminen oli pikkupoika, hänen tamperelainen tätinsä tapasi viedä Samin tämän vierailujen yhteydessä ostoksille – ja puolisalaa hieman herkuttelemaan – Tampereen ytimessä sijaitsevaan Kauppahalliin.

Noin 15 vuotta sitten Sami muutti Tampereelle. Heti hallin oven ensiavauksella hän tunnisti saman tuoksun, joka oli lapsuudessa piirtynyt lämpimänä pikkupojan mieleen.

 

– Sitä on vaikea kuvailla, sen vain tunnistaa ja se herättää mielikuvia. Tuoksuun yhdistyvät selittämättömällä tavalla tarjolla olevien tuotteiden puhtaus, tuoreus, laatu, hyvä ruoka ja erinomainen palvelu, nyt 42-vuotias perheenisä kuvailee.

Tampereen Kauppahallin ilmapiiri on taattua laatua liki 120 vuoden ajalta, silti ajassa ja tässä päivässä eläen. Kauppahalli on paikka, josta ruokaa rakastavat ostavat tuoreet, lähituottajilta hankitut raaka-aineensa. Se on myös viihtyisä ympäristö ihmisten kohtaamiseen ja pysähtymiseen. Sisään astuessa ulkopuolinen maailma väistyy, on vain Kauppahallin rento ja rauhoittava tunnelma.

Sami Nieminen on Tampereen Kauppahallin vakiasiakas. Yleensä ostoskassiin sujahtaa ainakin tuoretta kalaa, etenkin järvikalaa.

– Käyn aika usein myös lounaalla. Tarjonta on viime vuosina laajentunut ja monipuolistunut. Jokaiselle löytyy vaihtoehtoja. On kotiruokaa, pyöryköitä, sushia, falafeliä, burgereita, siipiä ja vaikka mitä.

 

Kauppahalli on elämys

 

Sami Nieminen tuo usein viikonloppuisin perheensä nauttimaan Kauppahallin kiireettömyydestä.

– Käyntiin on varattava aikaa, tunnelma on niin hieno. Se on elämys. Pysähtyminen kahville ja herkkujen ääreen kuuluu ehdottomasti asiaan, Sami kuvailee.

– Ykkösjuttu on laatu. Kauppahallin myymälöissä on laadukkaita tuotteita edullisesti, oli kyse sitten leivästä, kalasta tai lihasta. Tarjolla ei ole mitään muoviin käärittyä bulkkia.

Niemisten joulupöydästä löytyy hyvä valikoima kalaa ja leikkeleitä, höystettynä tietysti perinteisillä laatikoilla. Kolmihenkisen perheen pöydässä ei ole isoa kinkkua, vaan laajempi lajitelma leikkeleitä. Jokaiselle jotakin, myös lihansyönnin väliin jättävälle avopuolisolle ja 1,5-vuotiaalle, vasta herkkujen makumaailmaan totuttelevalle pojalle.

 

Kasvikset ja luomu joulupöydässä

Yhä useampi suomalainen miettii tarkemmin, mitä lautaselleen haluaa. Kasvikset ja vihannekset, puhtaat luomutuotteet sekä eettisesti tuotetut lihat ovat haluttuja.

Valliuksen Vihannespuodissa kesän satokausi on vilkkainta aikaa, mutta joulupöydässäkin vihanneksille alkaa olla tilaa.

– Perinteiset juureslaatikot pitävät tiukasti kiinni suosiostaan, mutta monet ovat alkaneet vähentää määriä. Jouluruokia tehdään vain pariksi päiväksi ja sen jälkeen kevennetään esimerkiksi salaateilla, Minna Vallius kertoo.

Tampereen Kauppahallin nuorempiin yrittäjiin kuuluva Herkkuveräjän Samu Haapajoki on huomannut etenkin nuorten aikuisten kasvavan kiinnostuksen eettistä ja luonnonmukaista tuotantoa kohtaan.

– Luomukinkku on nyt muutaman vuoden ajan ollut todella kysyttyä joulupöytään. Myös viime vuonna avaamassamme Siipiveräjässä käytetään raaka-aineena ainoastaan luomubroileria.

Yksi joulun suosikkituotteista on pitkälti käsityönä valmistettu chiliglögi, jossa marjojen runsas maku saa pikantin lisän makuhermoja kutkuttavasta maustepaprikasta.

Teksti: Jari Runsas
Kuvat: Veli-Matti Lahdenniemi

Tampereen Kauppahalli
Hämeenkatu 19 / Hallituskatu 10
tampereenkauppahalli.fi
www.facebook.com/TampereenKauppahalli/

Aukioloajat: ma-pe 8-18 ja la 8-16